Beschermingsbewind
Wanneer iemand in een situatie komt waarbij hij of zij de financiële beslissingen niet meer kan of zelf mag nemen, kan er om bewind worden verzocht. Zo’n situatie kan ontstaan door beginnende dementie, psychische problemen, een verstandelijke beperking, of wanneer de financiële wanorde niet meer zelf kan oplossen. Er zijn hierbij twee mogelijkheden.
1) Aanhoudend bewind:
Bijvoorbeeld mensen met een geestelijke handicap of een verslaving. De verantwoordelijkheid over geld en goederen wordt door de bewindvoerder blijvend overgenomen van de cliënt.
2) Tijdelijk bewind:
Mensen waarbij schulden zijn ontstaan door een periode van werkloosheid, ziekte of echtscheiding. De rechter kan voor deze persoon een bewindvoerder benoemen die helpt om alle geldzaken weer op orde te krijgen. Het is hierbij de bedoeling dat de cliënt weer op eigen benen zal gaan staan.
Bij beschermingsbewind wordt de verantwoordelijkheid over geld en goederen overgenomen van de cliënt. Ik als bewindvoerder neem het beheer van de bankrekening van de cliënt. Alle inkomsten worden daarop gestort en de vaste lasten worden betaald, mits daar voldoende geld voor is. De cliënt krijgt wekelijks geld voor de boodschappen gestort op zijn leefgeldrekening en als het mogelijk is, bouwen we een spaarpotje voor toekomstige uitgaven.
Neem contact opMijn taken als bewindvoerder:
- Controle op de inkomsten zoals loon, pensioen, toeslagen en uitkeringen, zodat de cliënt krijgt waar hij/zij recht op heeft;
- De vaste lasten worden betaald indien daar voldoende geld voor is;
- Als er niet voldoende geld is, onderzoek ik wat er moet gebeuren om het budgetplan sluitend te krijgen;
- Er wordt leefgeld uitgekeerd aan de cliënt voor zijn dagelijkse uitgaven;
- Als bewindvoerder doe ik de aangifte inkomstenbelasting voor de cliënt;
- Als bewindvoerder onderhoud ik het contact met diverse instansties;
- Als bewindvoerder vraag ik toeslagen en uitkeringen aan;
- Als bewindvoerder kijk ik naar (extra) regelingen waar de cliënt recht op kan hebben, denk aan kwijtschelding op gemeentelijke belastingen en bijzondere bijstand voor bijzondere uitgaven;
- Als bewindvoerder houdt ik alle inkomsten en uitgaven bij in een administratie;
- Als een cliënt veel vermogen heeft, wordt dit belegt met aandacht en zorg;
- Als de cliënt schulden heeft, lost ik deze af waar mogelijk;
- Als bewindvoerder probeer ik bij schulden afbetalingsregelingen te treffen;
- Als bewindvoerder creeer ik rust door de financiele stress weg te nemen;
- Ik zet graag een extra stap voor mijn cliënten;
- Minimaal jaarlijks leg ik voor ieder dossier verantwoording af aan de rechter.
Waarom zou je voor mij kiezen als bewindvoerder?
De mens is een gewoontedier. Gelukkig maar, want het maakt ons leven een stuk makkelijker. Denk je dat je ‘fietsen’ ooit kan afleren? Grote kans dat het antwoord ‘nee’ is. Dan begrijp je ook wel dat we niet overdrijven als we zeggen dat patronen doorbereken één van de moeilijkste dingen is waar we als mensen mee te maken krijgen. Veel mensen denken dat dit het gevolg is van gebrek aan wilskracht. Ik weet dat dit niet zo is…
Ik begrijp heel goed dat de financiën door bepaalde situaties mis kunnen gaan. Ik neem mensen serieus en ik heb geen oordeel over hoe zij ergens terecht zijn gekomen. Ik leg goed en makkelijk contact en ik sta voor een open en eerlijke communicatie. Ik probeer altijd rust te creëren en de financiële stress weg te nemen door de zaken over te nemen, maar groot en deels hoop ik het samen te kunnen doen met mijn cliënten, zodat zij ervan kunnen leren en het op termijn weer zelf kunnen doen.
Ik ken de wegen en de potjes die kunnen helpen. Ik weet wat wel en wat niet mag en daar waar ik het niet weet, zoek ik het voor je uit. Maar ik ben ook duidelijk op de momenten dat het moet, omdat ik vanuit mijn kennis en ervaring het beste kan inschatten wat goed is voor jouw situatie. Ik heb het beste met mijn cliënten voor!
Hoe komt er beschermingsbewind?
Om onder beschermingsbewind te komen zal er een verzoek neergelegd moeten worden bij de rechtbank. Om een bewindvoerder aan te stellen is de uitspraak van de rechtbank nodig. Zijn deze verplichte zaken geregeld, dan maak ik als bewindvoerder (zo snel mogelijk maar zeker binnen 3 maanden) een beschrijving van alles wat onder het bewind is gesteld zoals bijvoorbeeld; inkomen, spaargeld of schulden. Deze beschrijving stuur ik vervolgens naar de rechtbank.
Hieronder zie je hoe het proces er ongeveer uit zal zien:
Wat zijn de kosten?
De kosten van beschermingsbewind worden jaarlijks vastgesteld door het ministerie van Justitie en Veiligheid. Indien een cliënt de kosten voor bewindvoering niet of slechts gedeeltelijk kan betalen, dan is het mogelijk om tegemoetkoming vanuit de bijzondere bijstand aan te vragen. De hoogte hiervan hangt af van het inkomen en eigen vermogen. Ik ga voor mijn cliënten na of zij hier recht op hebben.
De vastgestelde tarieven voor 2025 zijn als volgt >>
De rechtbank brengt bij een aanvraag van bewindvoering €90,- griffiekosten in rekening.